11 tips om een website te (laten) maken

Jij wilt een website (laten) maken. Waar moet je dan op letten? Ik geef je 11 tips die je helpen om een eigen website te maken. Zo vergeet je een aantal belangrijke zaken in ieder geval niet.

Tip 1. Keuze domeinnaam

Heb je al een bedrijfsnaam bedacht? Dan heb je misschien ook in gedachten om deze te gebruiken als domeinnaam. Maar heb je ook gecheckt of deze nog beschikbaar is? In sommige branches valt het niet mee om nog een beschikbare domeinnaam te vinden en moet je soms creatief zijn. Maar let op: te creatief zijn is weer onhandig voor de vindbaarheid! Misschien heb jij een naam bedacht als 2gether4u.nl. Staat natuurlijk hartstikke leuk, maar wanneer mensen daadwerkelijk je website willen bezoeken zijn er teveel schrijfwijzen mogelijk, waardoor zij het mogelijk niet kunnen vinden en afhaken. Bovendien kun je je afvragen; wat doe je dan eigenlijk? 2gether4u zegt me dat je iets voor iemand doet, maar wat precies en voor wie is onduidelijk. Met andere woorden; probeer het dicht bij je bedrijf of je doelgroep te houden. Is er iemand die jouw bedachte naam al gebruikt en wil je een andere extensie (.net of .com) gebruiken? Check dan eerst even bij de KVK of dit geen problemen kan opleveren!

Domeinnaam website

Tip 2. Hosting

Om je website online te zetten heb je hosting nodig. Kort gezegd zorgt je hosting provider ervoor dat jouw website via hun server in de lucht blijft. Omdat je hier niet zelf het beheer over hebt, is een goede klantenservice belangrijk. Er bestaan diverse vergelijkers voor hostingpartijen waar je mee uit kunt zoeken welke hosting bij jou past. Laat je bij mij een website bouwen, dan adviseer ik Vimexx. Werkt eenvoudig en hebben een prima klantenservice. Bovendien kun je een pakket kiezen dat bij je past en betaal je dus nooit te veel.

Tip 3. CMS systeem

De volgende stap; in welke Content Management Systeem (CMS) ga jij je website bouwen? Veruit de meeste websites worden gebouwd in WordPress. Maar eerlijk; dit is niet voor iedereen weggelegd. Het is een vrij eenvoudig systeem, maar om er echt iets moois en unieks van te maken zijn enige technische skills wel handig. Vandaar ook dat veel mensen er uiteindelijk voor kiezen om het door een professional te laten doen.

Je kunt ook kiezen voor een sitebuilder als Wix, Jouwweb of Strato. Via een drag and drop systeem kun je eenvoudig een website in elkaar zetten. Je kunt zelfs complete templates gebruiken, waardoor je alleen nog maar teksten hoeft aan te passen.

Zelf heb ik een tijdje Jouwweb gebruikt. Bij mij ging het echter knagen toen ik niet meer alles uit kon voeren wat ik op mijn website wilde. Je hebt maar een beperkte vrijheid in het samenstellen van je website en het gebruik van extra tools. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in WordPress en de mogelijkheden daarmee zijn werkelijk oneindig. Laat de keuze voor je CMS dus ook afhangen van wat je allemaal op je website wilt doen en laten zien.

Tip 4. Het doel van je website

En dus komen we bij de volgende vraag; wat is het doel van je website? Is het een verlengde van je visitekaartje waarbij je vooral informatie geeft? Wil je er producten op verkopen? Wil je er een converterende website van maken? Misschien wil je het wel gebruiken als portfolio. Denk hier van tevoren goed over na, dat helpt je focus houden tijdens het maken van de website.

Tip 5. Responsive design

Je wilt wel dat jouw website op elk beeldscherm goed leesbaar is, zonder dat je daarvoor veel extra moeite hoeft te doen. Dit heet responsive design. Kies je WordPress dan zit dat in elk geval goed. Steeds meer online verkeer vindt plaats via de telefoon. Je wilt dus wel dat jouw website geschikt is voor het bekijken op mobiele apparatuur. Google telt dit overigens ook mee in de ranking, zeker niet onbelangrijk.

Heb je al een website en wil je weten of deze responsive is? Check dan deze handige link om direct te testen.

Tip 6. Veiligheid

Websites zijn onderhevig aan dreigingen van buitenaf, zoals hackers. Je wilt jouw gegevens en die van je klanten goed beveiligd hebben en je website in de lucht houden. Beveiliging is dus zeker iets om je in te verdiepen. Met het juiste onderhoud, het maken van back-ups en plug-ins die je helpen bij de beveiliging van je website, kun je helpen voorkomen dat je website gehackt wordt.

Tip 7. Laadtijd

Een snelle laadtijd is ook iets wat telt voor je ranking op Google. Buiten dat is niets zo irritant als een website die traag laadt. Wat doe je zelf bij een trage website? Door naar de volgende aanbieder wiens website meteen laadt! Ook hierbij geldt dat onderhoud en plug-ins kunnen helpen je website sneller te laten laden.

Tip 8. Huisstijl

Het is goed om van tevoren na te denken over een huisstijl. Welke kleuren ga je gebruiken? Wat wordt je uitstraling? En welk lettertype ga je gebruiken?

Als het gaat om kleuren, kun je natuurlijk kiezen wat je zelf mooi vindt. Maar het is bewezen dat iedereen bepaalde kleuren associeert met bepaalde eigenschappen. Je kunt je dus afvragen of de kleuren die jij mooi vindt ook uitstralen wat je wilt uitstralen als bedrijf zijnde.

In de infographic zie je een aantal eigenschappen die aan bepaalde kleuren worden toegedicht. Je kunt ook kleuren combineren. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld okergeel (waar eigenlijk rood, blauw, geel in zit en neigt naar groen/bruin haha) en turquoise (blauw/groen). Wat mij betreft hoef je er geen hogere wiskunde van te maken, maar het is wel goed om er rekening mee te houden.

Ook lettertype is belangrijk. Het ene lettertype leest nou eenmaal lekkerder weg dan het andere. En het doet zeker iets met je uitstraling. Via Google Fonts kun je kiezen uit eindeloos veel lettertypes en je eigen tekst erop uitproberen.

Verder is het aan te raden om deze huisstijl door te trekken naar overige elementen binnen je bedrijf, zoals je visitekaartje, je social media, facturen, etc. Zo word je herkenbaar.

Heb je moeite met kiezen tussen alle kleuren, lettertypes en afbeeldingen? Dan zijn er talloze professionals die je op dit gebied (branding) verder kunnen helpen.

Kleurbetekenissen in marketing

Tip 9. Indeling

De indeling van de website is ook iets om over na te denken. Hoe wil je je menu indelen? Hoeveel pagina’s wil je in gaan zetten? Zorg voor een logische structuur. Denk als de klant. Waar wil die naartoe geleid worden? Maak hierbij gebruik van links om mensen wegwijs te maken naar jouw producten of diensten.

Tip 10. Teksten en afbeeldingen

Hoe ga je om met teksten en afbeeldingen? Ga je zelf de teksten schrijven of huur je iemand in? Als je van plan bent om zelf teksten te schrijven, hou dan rekening met het volgende:

  • Zorg voor een goede structuur op de pagina’s.
  • Begin elke alinea met een korte duidelijke kop voor het scannende publiek.
  • Maak alinea’s niet te lang.
  • Maak korte zinnen. Lange zinnen worden vaak als onprettig ervaren.
  • Verdiep je in SEO (Search Engine Optimalisation). Dit helpt je hoger in Google te komen (op de langere termijn). Een copywriter kan je hiermee helpen als je het zelf te lastig vindt (wat helemaal niet gek is).

Hetzelfde geldt voor afbeeldingen. Je kunt zelf foto’s maken of gebruikmaken van een database als pixabay waar je prachtige foto’s kunt vinden. Zorg wel dat het uiteindelijk één geheel wordt en blijft. Wil je echt origineel zijn of jezelf op de website laten zien? Huur dan een professioneel fotograaf in voor jouw websitefoto’s.

Uiteindelijk bepaal jijzelf, samen met je portemonnee, hoe je dit aan wilt pakken. Dit hangt natuurlijk ook samen met wat je aanbiedt op je website.

Tip 11. Functies

Welke functies en toepassingen wil jij op je website gebruiken? Wil je een webshop of online leeromgeving? Wil je gebruikmaken van een online afsprakenkalender? Wil jij een contactformulier op je website of een mogelijkheid om in te schrijven op je nieuwsbrief? Zet het, samen met je menu, allemaal op papier en bedenk van tevoren alvast waar je dit alles wilt gaan plaatsen.

Tot slot

Natuurlijk hoop ik dat ik je met deze tips om een website te (laten) maken geholpen heb om de juiste start te maken. Duizelt het je na het lezen van deze tips en denk je; ik heb nog steeds geen idee waar ik moet beginnen en hoe?? Neem gerust contact op, samen komen we vast een stuk verder en je kunt er dan altijd nog voor kiezen om (deels) zelf je website te maken!

–> Lees hier meer over WordPress

Laat een reactie achter