Maak jij indruk als trainer?

Op de middelbare school had ik een leraar Nederlands, meneer den Hollander. Meneer den Hollander was 60+, enigszins onvoorspelbaar en zeer indrukwekkend. Waarom?

Een voorbeeld:
Als we met z’n allen in de klas zaten en de les begon, startte hij meestal met een vraag. Bijvoorbeeld: “Hoeveel boterhammen heb jij gegeten tijdens de lunch?” Zei je dan simpelweg: “Twee”, nou, dan kon je je lol op. “Twee? TWEE!? Twee wat?? Als ik nu opnieuw binnenkom en ik zeg twee, dan weet toch niemand waar ik het over heb! Let op!”. Waarop meneer den Hollander de klas uitstormde, de deur achter zich dicht klapte en ons, toch zeker de eerste keer dat dit gebeurde, verbaasd achter liet. 3 tellen later zwaaide de deur weer open en riep hij hard: “TWEE!” en gooide deur weer dicht. Soms herhaalde hij dit nog eens. Dan kwam hij weer binnen en zei: “Zie je… niemand weet waar dit over gaat!”.

Zijn punt; formuleer hele zinnen, dat is wel zo netjes en beleefd en iedereen begrijpt waar je het over hebt.

Soms moet je een beetje gek zijn om indruk te maken

Deze meneer en zijn les ben ik nooit vergeten. En ik weet zeker dat nog vele andere schoolgenoten hem nooit zijn vergeten. Soms moet je een beetje gek zijn of doen om indruk te maken. En dan is dus de vraag… Maak jij indruk als trainer? Haal jij mensen uit hun comfortzone? Doe jij iets ludieks tijdens de training? Of zend jij vooral en hoop je maar dat het ontvangen wordt?

Nog een voorbeeld:
Ik heb ook eens een training bijgewoond die ging over veiligheid tijdens reizen in het buitenland. Waar de training mee begon? Een filmpje van een schietpartij bij een hotel en waarbij de gasten zichtbaar in paniek rondrenden. Ook dat maakt indruk. En als trainer zet je meteen de stempel; dit is waarom deze training belangrijk is! Geloof me, de interesse van de cursisten was gewekt.

Nu zeg ik niet dat jij net als meneer den Hollander schreeuwend de klas in en uit moet rennen of moet starten met een horrorfilmpje. Toch kun je je vast voorstellen dat het indrukwekkend en dus onvergetelijk is. Indruk maken kan ook door cursisten actief aan je training te laten deelnemen. Daag ze uit, geef ze een opdracht die ze niet verwachten.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je iets doet waarmee het leerdoel van de training blijft hangen. Koppel deze twee dus aan elkaar en je hebt gegarandeerd een succesvolle training met aandachtige deelnemers!

Laat een reactie achter