Het gebruik van Social Media anno 2021

Social Media; het is niet meer weg te denken en het zal alleen maar groeien. Er komt elk jaar wel weer een nieuw kanaal bij, waar we misschien wel, misschien niet ‘iets’ mee ‘moeten’. Geen wonder dus dat je in deze wirwar aan kanalen soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is nou (nog) relevant en waar kun je beter de stekker uit trekken (als het gaat om je zakelijke account).

Dit jaar werd door Newcom Research & Consultancy voor de 11de keer het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek uitgevoerd. En er zijn een aantal dingen die mij opvallen.

Grafiek met de groei van de social platformen in 2021.
Social Media Onderzoek 2021

Zo vind ik het toch opvallend dat WhatsApp maar blijft doorgroeien. Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik het ook dagelijks. Maar ik kan me nog wat ophef herinneren over privacy en veel geroep van mensen die zeiden over te stappen naar een alternatief. Wellicht dat een goed alternatief nog op zich laat wachten… Verder is zichtbaar dat de daling in het gebruik van Facebook gestaag doorzet, hoewel ze nog altijd heel hoog in de ranking staan. En Instagram is nog steeds bezig aan een opmars, evenals LinkedIn, zij het iets minder sterk.

En hoe zit het met platformen als TikTok en Pinterest vraag je je af? Nou, dat zie je in het overzicht hieronder en dat zijn best opvallende getallen.

Tabel uit het socialmedia-onderzoek waarin je ziet hoe hard de platformen groeien.
Bron: Frankwatching.com

Zo stijgt Pinterest behoorlijk met 10% ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet zo gek, want Pinterest biedt veel voordelen die andere Social Media kanalen niet bieden. Meer daarover volgt later ­čśë
TikTok stijgt met maar liefst 149% (!) en daarnaast is er zelfs ruimte voor het minder bekende Tumblr om te groeien. Die laatste is een voor mij redelijk onbekend platform, wellicht interessant om daar nog eens in te duiken.

Als je uitgaat van de cijfers hierboven blijven de relevante platforms redelijk gelijk, echter voor velen is Pinterest wellicht de moeite waard om iets mee te gaan doen op zakelijk gebied. Binnenkort vertel ik je meer over waarom dit een belangrijk platform is voor zakelijk gebruik. To be continued!

Weten op welke dagen en tijden je het beste een bericht kunt posten? Lees dan hier verder!


Heb jij mijn E-book Een Social Media Plan maken al gedownload? Boordevol tips over hoe je jouw (nieuwe) product of dienst online in de markt kunt zetten, inclusief templates en 15 extra tips! Klik op de afbeelding voor meer informatie!

Laat een reactie achter