Een WordPress website, hoe zit dat nou?

Je hebt er ongetwijfeld van gehoord. De één zegt het is gratis, de ander zegt van niet. De één zegt ik doe het zelf wel, de ander besteed het uit. Hoe zit het nou echt met WordPress, kun je het zelf en wat zijn de kosten waar je rekening mee moet houden?

Wat is WordPress eigenlijk?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarin je een website kunt bouwen en onderhouden. Het bestaat al sinds 2003 en is nog steeds het meest gebruikte CMS van de wereld. Bijna 30% van de websites is gebouwd met WordPress software! Dat is een serieuze business. Of toch niet? Want je kunt het ook nog eens gratis gebruiken.

Laten we daar eens in duiken.

De software van WordPress is open source, wat inhoudt dat het door iedereen vrij te gebruiken is en door iedereen vrij te bewerken is. Waar het begon als basis voor een blog (en dat is het nog steeds), is het inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch netwerk van WordPress gebruikers en ontwikkelaars met websites in alle vormen en maten. Of je het nu zakelijk wilt inzetten (zoals ik nu doe, want ook dit is een WordPress website), voor je blog, een webshop of een online leeromgeving; zo’n beetje alles is mogelijk.

Je kunt WordPress dus gratis gebruiken en je kunt gratis een website maken. Dit kan met behulp van gratis thema’s. Thema’s gebruik je om je website vorm te geven. Het zijn eigenlijk templates die je naar eigen inzicht kunt gebruiken en inrichten.

De voor- en nadelen van gratis WordPress thema’s

Als dit allemaal beschikbaar is, dan is de keus makkelijk zou je zeggen. Maar gratis is helaas niet altijd de beste weg.

Voordelen

  • Eigenlijk het grootste, maar misschien ook enige voordeel van een gratis WordPress thema is dat er geen kosten aan verbonden zijn. Je kunt daardoor ook nog eens verschillende thema’s uitproberen als je huidige thema niet bevalt.

Nadelen

  • Het personaliseren van je website is moeilijk, tenzij je veel verstand hebt van HTML-codes. Gratis thema’s hebben namelijk zo hun beperkingen en zijn minder uitgebreid dan betaalde thema’s. Het is dan ook moeilijk om een echt unieke website te maken zonder veel kennis van codering.
  • Iedereen kan thema’s maken en aanbieden. Ook amateurs. Dat brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Ook is er een groter risico op bugs, die je zelf op dient te lossen, want er is geen ondersteuning.
  • Een gratis WordPress thema heeft minder gebruiksopties.
  • In de meeste gevallen is je website niet responsief. Dat houdt in dat je website zich niet automatisch aanpast naar het formaat scherm waarop je website bekeken wordt. Ken je die websites die je op je telefoon opent en dan zichtbaar worden als gehele website? Waarbij je telkens in- en uit moet zoomen om te kunnen lezen wat er staat? Heel irritant en verre van gebruikersvriendelijk.
  • Verder zijn de gratis WordPress thema’s gevoelig voor virussen en malware.
  • En tot slot: wanneer de ontwikkelaar van dit thema besluit om te stoppen met het onderhoud, dan gaat je website op den duur echt achterlopen en worden kleine problemen niet meer opgelost.

Pas dus op met het gebruiken van gratis WordPress thema’s, anders kan goedkoop weleens duurkoop worden.

En hoe zit het dan met de betaalde thema’s?

Tja, met de betaalde thema’s vallen eigenlijk alle nadelen van de gratis thema’s weg. Je betaalt dus niet alleen voor het thema zelf, maar ook voor het kunnen maken van een unieke website, die goed onderhouden wordt, meer gebruiksopties heeft met een responsief design en, niet onbelangrijk, onderhouden wordt en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Vaak zit er een heel team achter die continue bezig is met het verbeteren en updaten van het thema. Bovendien kun je gebruikmaken van support, mocht er toch iets niet goed gaan.

Kan ik zelf een WordPress website maken?

Als je enig technisch inzicht en feeling voor online programma’s hebt kun je zelf een website maken. De moeilijkheid zit hem vooral in de benodigde plug-ins. Met plug-ins installeer je een extra softwarepakketje op je website die weer extra opties biedt. Sommige daarvan zijn gratis, sommige niet. Sommige werken goed met een bepaald thema, andere niet. Om je een beeld te geven: op dit moment bestaan er 58.000 plug-ins binnen WordPress. In deze wirwar moet je de juiste plug-ins voor jouw website zien te vinden EN voorkomen dat deze met elkaar in gevecht gaan. Dit is iets waar je je echt in moet verdiepen als je uitbreiding op je website wilt. Dit is ook de reden waarom veel ondernemers er toch voor kiezen om hun website door een professional te laten maken. Een professional weet hoe je conflicten kunt oplossen en welke plug-ins het beste zijn voor het doel dat je voor ogen hebt.

Waarom is het laten maken van een website zo duur?

Duur is nogal een breed begrip. Wat voor de één makkelijk te betalen is, is voor de ander misschien wel een rib uit het lijf. Als je terug gaat rekenen naar uren, valt het vaak erg mee met de kosten, maar het maken van een website doe je nou eenmaal niet binnen 2 uurtjes. Ook niet als professional en dat moet je ook niet willen. Je moet je ook afvragen; wat vind jij je website waard? Jij wilt een professionele website, die goed werkt, responsief is, snel, veilig en die dat doet en laat zien wat jij wilt. Liefst ook nog SEO proof. Daar is tijd en kennis voor nodig. Veel dingen die een professional doet, zie je niet direct op de website terug. Dat gebeurt achter de schermen. Zoals bijvoorbeeld het vinden van de juiste plug-ins en zorgen dat deze optimaal werken. Sommige plug-ins vragen om uitgebreide instellingen. En wat denk je van veiligheid en zorgen dat je website niet gehackt wordt. En SEO is iets waar goed over nagedacht moet worden en waar onderzoek voor gedaan wordt.

Verder zijn de kosten ook afhankelijk van wat jij met je website wilt bereiken en wat je erop wilt doen. Wil jij een complete online leeromgeving, waarin je jouw trainingen kunt aanbieden? Dan komen er extra uren bij. Maar dan heb je wel precies datgene dat je wilt en zullen de kosten van de website zich snel terugverdienen door de verkopen van jouw producten of diensten. En je hebt een snelle website die zonder problemen in de lucht blijft.

Okee, ik wil een website laten maken!

Top! Neem contact met me op en we bespreken samen de mogelijkheden. Ook als je nog twijfelt of als je zelf al bent begonnen maar vastloopt ben je welkom. Ik kijk met je mee naar de mogelijkheden en maak voor jou een offerte op maat op basis van jouw wensen.

–> Lees hier meer over WordPress

Laat een reactie achter